10/12/2019

Kosten verdampen met FORM oliën

Voor het vervormen en ponsen van plaatmateriaal wordt vooralsnog vaak gebruik gemaakt van een klassiek emulsiebad. Toch kan je heel wat tijd en kosten besparen bij het bewerken van aluminium-, koper-, zink- of staalplaten (al dan niet gegalvaniseerd) door een verdampbare vloeistof in te zetten bij het plooien, dieptrekken, uitsnijden, vervormen, zagen of draadsnijden. Speciaal hiervoor heeft Unil nu het gamma aan FORM-oliën ontwikkeld. 

Veilige verdamping
Dankzij de lage viscositeit kunnen FORM-verdampingsoliën gemakkelijk rechtstreeks op de te bewerken stukken worden aangebracht door middel van verstuiving, met vilt of rol of door druppelsmering. Door het droogextract dat verwerkt is in de formulatie blijft er na de bewerking een met het oog onzichtbare film achter die een duurzame bescherming biedt tegen corrosie. De FORM-vervormingsoliën bevatten enkel chloorvrije en non-toxische solventen zodat er tijdens de verdamping geen enkel gevaar of geurhinder optreedt voor de operator.

Besparing tot 40% in tijd en kosten
Bij het gebruik van verdampbare vloeistoffen is er geen ontvetting van de stukken meer nodig. Bovendien blijft ook na de behandeling de zuiverheid gegarandeerd. Er is geen risico op stof, afkomstig van de werkplaats, dat aan de gestockeerde stukken blijft kleven. Dit levert alvast een enorme tijdsbesparing op. 

Verder ondervinden FORM-oliën niet de nadelen die kunnen optreden bij het gebruik van producten op waterbasis. Door de afwezigheid van water bestaat er geen enkele kans op corrosie van de stukken of op verontreiniging van het bad door aanwezigheid van micro-organismen. Doordat enkel de centrale aanvoer van de smeermiddelen moet worden aangevuld, behoort de complexe opvolging van emulsiebaden meteen ook tot het verleden. Op deze manier kan er tot maar liefst 40% bespaard worden op verbruik van het smeermiddel.

Om uw surfervaring te verbeteren maakt UNIL gebruik van cookies. Meer informatie   OK