03/04/2019

Beter voorkomen dan genezen

De vorming van schimmels en bacteriën in het emulsiebad is de grootste nachtmerrie voor de metaalbewerkingsmachine. Door de nodige voorzorgen te nemen met de hulp van Unil Lubricants kan je bacterievorming te slim af zijn en jezelf heel wat tijd, geld en zorgen besparen.

Zelf testen?

Allereerst is het belangrijk om steeds de juiste hoeveelheid (minimum 5%) metaalbewerkingsvloeistof toe te voegen aan het water in het emulsiebad om de stukken en machineonderdelen optimaal te beschermen tegen schimmel-, bacterie- en/of corrosievorming.
Door wekelijks te controleren hoe uw koelsmeermiddel het stelt, kan u het in perfecte conditie houden. Dit kost slechts een minuut de tijd en kan geïntegreerd worden in de wekelijkse routine van de operator. Maak gebruik van een refractometer om de concentratie van de koelvloeistof in de machine te kunnen meten.
Heeft u een vermoeden van bacterievorming, dan kan u gebruik maken van Unil Mikrocount. Deze zelftester geeft meteen een indicatie van de aanwezigheid van bacteriën in uw bad.

Laboanalyse

Bij twijfels over de conditie van uw emulsie kan u ook een staal nemen en verder laten analyseren door het gespecialiseerde labo van Unil Lubricants. Met IND4 werd er een speciaal analyseprogramma ontwikkeld waarmee de stabiliteit, brekingsindex, zuurtegraad, corrosiewaarde en contaminatiegraad van uw emulsie wordt geanalyseerd.
Bezorg ons een zo zuiver mogelijk staal van 100ml uit de CNC machine. Via Unil Lubricants kunnen speciale monsternamepaketten bekomen worden om een zo optimaal mogelijk staal te bekomen. Na de analyse van de vloeistof ontvangt u meteen een gespecialiseerd rapport met de diagnose en bijkomend advies voor het verdere gebruik van uw emulsie.

IN HET KORT

• Met een volumetrische doseerpomp bent u steeds zeker van de juiste concentratie.
• Gebruik 1 x per week een refractometer om de concentratie van de emulsie na te kijken. 
• Verwijder meteen overtollige lekolie uit het emulsiebad met de oil skimmer om bacterievorming te voorkomen. 
• Gebruik 1 x per maand of bij elke twijfel de pH-meter om de zuurtegraad van het emulsiebad na te gaan. 
• Maak steeds geruik van een ontsmettingsmiddel om bacteriën en/of schimmels uit het bad te weren. 

Om uw surfervaring te verbeteren maakt UNIL gebruik van cookies. Meer informatie   OK