29/11/2017

Ideale smering voor landbouwvoertuigen

De nieuwste technologische ontwikkelingen bij landbouwvoertuigen zorgden de laatste jaren voor meer performante motoren die dankzij een lager brandstofverbruik minder milieubelastend functioneren. Deze ontwikkelingen zorgen, samen met de steeds strengere normen die worden opgelegd door de fabrikanten van motoren en transmissies, voor een evolutie in het smeermiddelengebruik bij landbouwvoertuigen.

STOU verdwijnt stilaan
Traditiegetrouw werd voor het smeren van tractoren vaak gebruik gemaakt van een STOU (Super Tractor Universal Oil). Deze universele olie werd ingezet voor de smering van zowel de motor, de transmissie als alle hydraulische systemen. De drijfveer hierachter is de beperking van het aantal te gebruiken oliën.

Naast duurzaamheid, verhoogde productiviteit en lagere onderhoudskosten schenkt men vandaag de dag ook veel aandacht aan een lager brandstofverbruik en lagere emissies in de moderne motoren. Hierdoor is één multifunctionele olie niet meer toereikend voor de moderne EURO V en EURO VI motoren. Er worden nu twee verschillende producten vereist: een specifieke motorolie en een tweede olie voor het hydraulisch systeem, de remmen en de transmissie. De hogere kwaliteit van de motoroliën ondersteunt de vereiste prestaties en helpt bij het bereiken van de eisen van de nieuwste emissienormen. Er wordt hierbij ook gestreefd naar een goede vloeibaarheid bij lage temperaturen en een even goede werkbaarheid bij hoge temperaturen

De nieuwste motoroliën die UNIL hiervoor heeft ontwikkeld zijn van het type PALLAS SAE 5W30, 10W30 en 10w40 oliën.

Van UTTO naar specifieke smering
Door de laatste ontwikkelingen in de technologie van transmissies voor landbouwvoertuigen (vaak uitgerust met voor en/of achter differentieel) worden door de fabrikanten steeds vaker strengere eisen opgelegd voor de smering hiervan. Het gebruik van een UTTO voor alle systemen wordt daarom minder interessant. 

Unil Lubricants heeft, naast de STOU en UTTO vloeistoffen, verschillende producten in het gamma die kunnen gebruikt worden voor de smering van specifieke onderdelen van landbouwvoertuigen. 

Om uw surfervaring te verbeteren maakt UNIL gebruik van cookies. Meer informatie   OK