10/12/2018

Brandstofbesparing

Brandstofbesparing door lage viscositeit
OEM’s passen hun smeervoorschriften steeds sneller aan om aan de nood aan groene en brandstofbesparende alternatieven te kunnen voldoen. Dankzij de invoering van de ACEA C5 norm zullen ze steeds vaker motoroliën met een lage viscositeit voorschrijven. Een lagere viscositeit betekent minder wrijving in de motor en dus minder energieverlies. De brandstof van de wagen wordt zo op een efficiëntere manier omgezet naar de energie die nodig is om de wagen in beweging te brengen.

Een lagere viscositeit van de motorolie betekent ook een dunnere smeerfilm. In het verleden stond dit gelijk aan een mindere bescherming en dus een snelle slijtage van de motor. Motoren van de allernieuwste generatie werden echter aangepast met het oog op zeer kleine materiaaltoleranties. Het ontwerp van de smeerolie moet in de zwaardere omstandigheden die zo ontstaan een optimale bescherming kunnen blijven bieden.

Unil Lubricants is alvast klaar voor de stap naar een groenere wagen en heeft volgende FE (Fuel Efficiëncy) motoroliën aan het gamma toegevoegd:
OPALJET ENERGY FE 0W20 : VW 508.00/509.00 
OPALJET FEV 0W20 : Volvo VCC RBS0-2AE
OPALJET FS 0W20 : ILSAC GF-5  OPALJET POWERBOOST : Ford WSS-M2C948-B 

Brandstofbesparing en LSPI-bescherming
Benzinemotoren met TDI-technologie (directe injectie) bieden een verbeterde brandstofefficiëntie in vergelijking met andere ontwerpen. Het specifieke ontwerp en het plaatsen van een turbo zorgen ervoor dat een kleine TDI motor een grotere motor van hetzelfde vermogen kan vervangen.

Een vervelend neveneffect van deze technologie is het optreden van “Low Speed Pre Ignition” (LSPI). oftewel een te vroege ontbranding van het lucht-brandstof mengsel in de motor. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan LSPI: motorontwerp, brandstofsamenstelling en de samenstelling van het smeermiddel.

Bij de nieuwste generatie oliën wordt daarom al uitvoerig getest op LSPI-bescherming om zo de meest recente motortechnologie optimaal te ondersteunen.

Unil Lubricants heeft alvast met succes twee motoroliën ontwikkeld die een optimale LSPI-bescherming bieden:
OPALJET LONGLIFE DEX 1.2 FE
Opaljet Millenium 3 5W30 (voor PSA groep)

Om uw surfervaring te verbeteren maakt UNIL gebruik van cookies. Meer informatie   OK